Kwiaciarnia "Dzika orchidea" Monika Szubert

Rynek Nowosolna 12, 92-703 Łódź

Kontakt

(42) 648 48 06
506-067-422

Godziny otwarcia

Pon.- Pt. 9:00-18:00
Sob.- 9:00-15:00 Ndz. - 10:00-14:00

Oliwnik

Oliwnik – drzewko pełne mocy

Co roku na polskim gruncie pojawiają się nowe odmiany roślin. Część z nich ma charakter bardziej ozdobny. Inne z kolei uprawia się ze względu na ich walory prozdrowotne. Oliwnik, nadal dość słabo znany w naszym kraju, łączy w sobie obie te funkcje. Ceni się go przede wszystkim za korzystne działanie owoców tego gatunku. Co więcej, kwiaty oliwnika pięknie się prezentują i przyjemnie pachną, dzięki czemu mogą być oryginalną ozdobą przestrzeni. Co jeszcze warto wiedzieć o tej roślinie?

Oliwnik — egzotyczna roślina o bogatych właściwościach

W naturalnych warunkach gatunek ten osiąga nawet siedem metrów wysokości. Występuje jednakowo jako krzew, ale przyjmuje także formę drzewa. Na całym świecie ceni się liczne walory oliwnika. Warto bowiem wiedzieć, że uprawia się go z uwagi na okazały pokrój i strojne, urokliwe kwiaty o dekoracyjnym charakterze. Udowodniono ponadto, że jego owoce wykazują działanie przeciwzapalne i wysoko odżywcze. Dzięki temu gatunek ten można wykorzystać na różne sposoby w życiu codziennym.

Oprócz wyjątkowych kwiatów oliwnika, z których można wykonać jedyne w swoim rodzaju kompozycje florystyczne, ważną część stanowią także owoce. Roślina ta wykształca drobne, czerwone kuleczki, o smacznym miąższu. Należy jednak wiedzieć, że najlepiej smakują te najbardziej dojrzałe. Mają wówczas słodko-kwaśny smak, który może mieć ciekawe zastosowanie w kuchni. Owoce można bowiem wykorzystać do przygotowania aromatycznej herbaty, soku, deseru, a nawet jako element wytrawnego dania. Dobrze jest jednak pamiętać, że możemy spożywać wyłącznie owoce. Pozostałe części rośliny nie są jadalne, chociaż wykazują właściwości prozdrowotne.  Oliwnik

Zalety spożywania oliwnika

Najnowsze badania pokazują, że roślina ta to prawdziwa kopalnia składników odżywczych, a także korzystnych dla naszego zdrowia właściwości. W składzie owoców znajdziemy przede wszystkim lipidy, węglowodany i białka. Zawierają one ponadto witaminę C, karoten oraz duże pokłady potasu. Mogą być one również ważnym źródłem magnezu i wapnia. Analiza zawartości odżywczej oliwnika pokazuje, że wykazuje on działanie antyoksydacyjne oraz zdolność do usuwania z organizmu wolnych rodników. Co więcej, w miąższu znajduje się także likopen (jego poziom jest znacznie wyższy niż w pomidorze). Składnik ten stanowi bardzo istotny w codziennej diecie element.

Właściwości prozdrowotne oliwnika

Wśród wielu korzystnych dla naszego zdrowia działań oliwnik wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. Dzięki dużej ilości fenoli i flawonoidów roślina ta może chronić komórki ciała przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.

Ważną funkcją są również właściwości przeciwzapalne. W praktyce oznacza to, że oliwnik można stosować przeciwbólowo. Z jego pomocą można także usuwać stany zapalne w organizmie. Badania nad jego składem pokazują ponadto, że może on usuwać lub niwelować objawy alergiczne. Co więcej, udowodniono pozytywny wpływ oliwnika w leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów. Działa on wówczas na podobnej zasadzie jak przeciwzapalne leki przeciwbólowe. Udowodniono także, że suplementacja preparatem na bazie oliwnika może wpływać korzystnie na radzenie sobie z dolegliwościami związanymi z osteoporozą.

Ekstrakt z oliwnika można z kolei wykorzystać na różnego rodzaju problemy i dolegliwości skórne, na przykład przy liszaju płaskim występującym w jamie ustnej. Warto także wiedzieć, że analiza składu tej rośliny wskazuje na działanie przeciwnowotworowe. Jej stosowanie może okazać się pomocne w przypadku chorób jelita grubego, białaczki, a nawet w schorzeniach płuc i układu oddechowego. Oprócz licznych prozdrowotnych składników oliwnik podnosi odporność organizmu, co z kolei przekłada się na lepsze radzenie sobie z atakującymi nas dolegliwościami.

Na koniec warto wspomnieć, że oliwnik to także doskonałe remedium na rany i choroby skórne. Badania wykazały korzystne działanie ekstraktu z owoców w procesie gojenia. Staje się on zauważalnie krótszy i przebiega bez komplikacji. W tej funkcji można stosować go również wewnętrznie, na przykład przy chorobie wrzodowej żołądka oraz w stanach zapalnych śluzówki. oliwnik

Do czego jeszcze można zastosować oliwnik?

Ta wciąż mało znana w Polsce roślina posiada naprawdę bardzo bogate właściwości. Można ją uprawiać ze względów dekoracyjnych, ale także stosować w diecie i jako wsparcie codziennych dolegliwości. Warto wiedzieć, że wykazuje ona właściwości przeciwbakteryjne, a nawet detoksykujące. Ma ona bowiem zdolność metabolizowania alkoholu z organizmu. Poprawia ponadto pamięć i koncentrację. Można ją stosować jako wsparcie w procesach naprawczych układu pokarmowego, jak również w regulacji ciśnienia krwi.

Mimo wielu korzystnych właściwości oliwnika wciąż jest on raczej rzadko uprawianą w polskich warunkach rośliną. Można ją jednak zaprosić do swojego ogródka lub na taras, gdzie nie tylko będzie się pięknie prezentować, ale także może uzupełnić codzienny jadłospis. Z owoców możemy bowiem wykonać pyszne przetwory, na przykład dżemy, soki czy herbatki owocowe. Możliwości jej wykorzystania jest naprawdę sporo. Po więcej szczegółów zapraszamy do naszej kwiaciarni. Znajdziecie tu fachową poradę oraz szeroki wybór różnych gatunków roślin, zarówno tych dobrze znanych, jak i bardziej egzotycznych odmian.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *