Jarzębina jest rośliną należącą do rodziny różowatych. Jest to krzew pospolity lub drzewo owocowe. Cechą charakterystyczną są pomarańczowo-czerwone owoce. Dowiedz się więcej, na jej temat.
Spis treści:
- Jarzębina, czyli bardzo popularne drzewo
- Jarzębina pospolita, czyli jakie są wymagania tej rośliny?
- Jak wyglądają liście jarzębiny?
- Co warto wiedzieć na temat kwiatów jarzębiny, czyli jak wygląda jarzębina
- Do czego wykorzystuje się owoce jarzębiny? Kiedy dojrzewa jarzębina?
- Jakie wyróżnia się gatunki jarzębia pospolitego?
- Czy jarzębina owoc jest jadalny, czy nie?
- Jakie witaminy zawiera jarzębina? Właściwości jarzębiny
- Jak wygląda uprawa jarzębiny?
- Dlaczego jarzębina jest idealną opcją dla początkujących ogrodników?
- Jak warto stosować jarzębinę, czyli właściwości jarzębiny
Jarzębina, czyli bardzo popularne drzewo
Jarzębina rośnie na półkuli północnej. Natomiast w Polsce dostępnych jest aż 4 z 80 gatunków jarzębiny. Ciekawe jest też to, że drzewa tego daru Matki Natury mogą być też bardzo wysokie. Zdarza się, że dorastają do 15 metrów. Roślina może występować też jako krzew.
Jarzębina pospolita, czyli jakie są wymagania tej rośliny?
Jarzębina jest to wieloletnie drzewo, które dożywa do około 80 lat. Cechą wyróżniającą drzewa jarzębiny jest to, że jest ono twarde i wytrzymałe. Dlatego świetnie sprawdza się przy produkcji instrumentów muzycznych. Wykorzystuje się również w stolarstwie.
Jak wyglądają liście jarzębiny?
Liście jarzębiny z wierzchu są ciemnozielone, natomiast mają szary kolor od dołu. Elementem charakterystycznym jest też pierzasty kształt z 5 do 10 listków. Wyrastają one z gałęzi w sposób skrętoległy.
Co warto wiedzieć na temat kwiatów jarzębiny, czyli jak wygląda jarzębina
Jarzębina ma białe lub kremowe kwiaty. Kwitnie w maju. Niestety kwiaty tego daru Matki Natury nie mają przyjemnego zapachu. Aromat można porównać do rybiego. Jednak dla równowagi listki jarzębiny wydzielają marcepanowy zapach.
Do czego wykorzystuje się owoce jarzębiny? Kiedy dojrzewa jarzębina?
Jarzębina jest potoczną nazwą dla tej rośliny, ponieważ tak naprawdę jest to jarząb pospolity. Określenie jarzębina pochodzi od koloru owoców daru Matki Natury. Owoce pojawiają się we wrześniu, ale pierwsze można zauważyć już w sierpniu, a nawet w lipcu. Mają one intensywny pomarańczowy kolor, ale czasami też stają się czerwone. Z owoców można zrobić piękne korale, nawlekając kulki na sznurek. Co więcej, nadają się one też świetnie do przetworów.
Jakie wyróżnia się gatunki jarzębia pospolitego?
Wśród najpopularniejszych gatunków tej rośliny występują: jarząb mączny i jarząb brekinia. Pierwszy rośnie w Tatrach i Pieninach, ale nie tylko tam. Z kolei drugi rośnie na północnym wschodzie. Jest też objęty ścisłą ochroną.
Czy jarzębina owoc jest jadalny, czy nie?
Jarzębina owoc jest jadalny i zawiera bardzo duże ilości karotenu. Ciekawe jest to, że mają one więcej tej witaminy niż marchew. Z rośliny można zrobić pyszne wino, sok, musy czy też dżem. Konfitura z jarzębiny doskonale nadaje się też do mięsa.
Jakie witaminy zawiera jarzębina? Właściwości jarzębiny
Jarzębina zawiera wiele cennych witamin i minerałów. Jest w niej między innymi witamina A, E, K, P czy też B3. Znajdziesz tam też pektyny, garbniki, flawonoidy, magnez, cynk, żelazo i mangan. Bardzo ważnym składnikiem są też kwasy organiczne, czyli jabłkowy i cytrynowy. Jarzębina ma też w swoim składzie kwas parasorbowy. Jest to składnik, który wpływa na gorzki smak. Niektóre osoby myślą, że właśnie dlatego jest ona trująca. Tak naprawdę to wystarczy pozbyć się goryczy. Owoce należy włożyć do zamrażarki przed spożyciem. Doskonale sprawdzi się też zblanszowanie.
Jak wygląda uprawa jarzębiny?
Jarzębina w naturze porasta lasy, zarośla, a także miedze. Stanowisko powinno być słoneczne. Dobry będzie też półcień. Ważne jest też gleba. Najlepsza to taka, która lekka, przepuszczalna, a także piaszczysta o odczynie lekko kwaśnym. Jarzębina bardzo dobrze znosi też towarzystwo innych roślin. Jarzębinę sadzi się na wiosnę, gdy przejdą już ostatnie przymrozki. Trzeba też zachować 3 lub 4-metrowe odstępy. Dzięki temu dar Matki Natury spokojnie się rozgałęzi. W efekcie unikniemy przycinania.
Dlaczego jarzębina jest idealną opcją dla początkujących ogrodników?
Jarzębina sprawdzi się dla początkujących ogrodników, ponieważ nie ma dużych wymagań, jeśli chodzi o uprawę i pielęgnację. Roślina wyróżnia się jednak dużą wrażliwością na upały. Zatem nie wolno sadzić jarzębiny blisko budynku, który się szybko nagrzewa. Gleba też nie może być za bardzo użyźniana, gdyż w przeciwnym rezultacie owoce mogą za bardzo się wybarwiać na jaskrawy kolor.
Jak warto stosować jarzębinę, czyli właściwości jarzębiny
Jarzębinę można pić w postaci herbatek. Owoce tej rośliny zasobne są w witaminę C. Mają jej nawet więcej niż cytryna. Dlatego działa ona przeciwzapalnie i pomaga na przeziębienie. Ma także działanie antybakteryjne. Wspomaga też pracę układu krwionośnego. Jednakże nie należy zbyt dużo jej stosować, ponieważ może mieć działanie moczopędne i przeczyszczające. Warto także przygotować sobie nalewkę z jarzębiny. Jest ona zwana inaczej jarzębinówką. Ważne miejsce dla niektórych osób zajmuje też pyszny syrop z jarzębiny. Natomiast kremy i kompresy z dodatkiem jarzębiny bardzo dobrze likwidują obrzęk wokół oczu. Zmniejszają też opuchliznę. Kosmetyki chronią też przed pojawianiem się wyprysków, przyspieszają gojenie się ran i zwężają naczynka krwionośne. Jarzębina w niektórych kulturach określana jest mianem „drzewa czarownic”.
Jarzębina jest wspaniałą rośliną, z której można tworzyć fantastyczne korale lub przygotowywać pyszne przetwory. Ma bardzo dużo witaminy C i innych cennych witamin. Pomaga na przeziębienia i działa przeciwzapalnie.